Followers

Tuesday, 26 February 2013

Meredakan Kepanasan ketika Hamil

Assalamualaikum...

Lamanya tak hapdet. Makin lama kurang idea nak tulis apa, tambah dengan kekangan masa. Saat-saat akhir sebelum bercuti panjang, banyak benda perlu di settle kan segera. Fuhh... penat!

Sebab dah takde idea, jadi nak share jelah. Time-time pregnant ni memang selalu kepanasan. Berpeluh-peluh atas bawah. hahaa...Especially tang hidung & dahi.

Ni petua untuk meredakan panas badan time ngandung (kopipes dari epetua):

 Minum sekerap mungkin bagi menggantikan peluh yang banyak keluar serta akibat kekerapan membuang air kecil ketika hamil.

• Mengambil makanan yang banyak mengandungi cairan seperti bubur, yogurt, jus buah dan sebagainya.

• Pakai pakaian yang selesa seperti pakaian daripada kapas kerana ia menyerap peluh dan pakailah pakaian berwarna putih kerana ia tidak menyerap panas sinar matahari.

• Pakailah kasut yang terbuka dan selesa terutama sekiranya kaki berasa panas dan bila kaki mula membengkak.

• Semburkan air ke wajah atau lapkan wajah dengan tisu atau tuala basah untuk menyejukkan tubuh yang berpeluh dan panas.








1 comment:

  1. betul lah, sekarang asik rasa panas je.. terpaksa pasang aircond untuk tidur kalau tak, mesti tak selesa..

    ReplyDelete