Followers

Tuesday, 23 August 2011

Hunting Jubah for Coming Eidul-Fitri

As the days passed by, I've learned to be more though person. I never forget to pray so that Allah will give me & family especially our Ayah strangeness and strong-heart to face the days ahead. 

This loss give a deep impression on us. Furthermore, Eidul-Fitri will appear soon. Of course this day bleak and dismal times, unlikes previous years. Saya merasa kehilangan sebagai anak, ayah merasa kehilangan sebagai suami, tok (ibu kepada mak) kehilangan sebagai mak. Mak-mak & bapa saudara kehilangan sebagai adik-adik. Semua orang terasa kehilangan nya. Jika ikutkan hati, mahu saja saya berkabung sampai bertahun-tahun. But Allah doesn't like us to mourn and keep crying. Doa dan sedekah kan ayat-ayat suci Al-Quran lebih dituntut dan lebih baik, I think.

Kesian ayah, dalam ramai-ramai, dialah yang paling bersedih atas kehilangan ini. Makan tak lalu, tidur tak lena, asek termenung, kadang-kadang nampak ayah sapu air mata, sayup-sayup dengar sendu tangisan nya. If ternampak ayah sedang menangis, cepat-cepat saya berlalu pergi. Bukan taknak pujuk ayah, tapi saya tak punya kekuatan untuk itu. Bila ayah nangis, saya pun turut menangis, tapi bila berhadapan dengan ayah, tak sanggup rasanya nak mengalirkan airmata ni.

Untuk megelak kan ayah terus murung di rumah kami adik-beradik ajak ayah datang ke KL. Alasan nya untuk mencari baju raya dan Iftar dirumah anak-anak, tapi hakikatnya kami tak mahu ayah terus-terusan bersedih. Rumah tu terlalu banyak menyimpan kenangan bersama arwah mak. Kami sedang berusaha untuk memujuk hati hati ayah and yes, hati kami jugak. Semoga sedikit terubat hatinya.

Raya ni kami sepakat nak pakai jubah. Kebetulan ini permintaan terakhir mak, nak tengok anak-anaknya pakai jubah. So, kami decide nak cari jubah di PKNS Shah Alam, as recommended by abang e (Abang yang no 2). At there also I found my Jubah for solem nanti. Ayah yang pilih, ayah jugak yang bayar. Ayah berkeras nak bayar, so terima jela. ;)

Bazaar di PKNS - Google 


My nikah outfit biasa aje. A plain white colour, ada la manik-manik, kilat-kilat sikit. It just fit to me and I like it so much! Masa fitting jubah tu ayah cakap, "ambikla, ni jubah yang macam mak berkenan tu..." and I saw he was crying. Sebak. Saya berusaha keras untuk menghalang air mata ni jatuh. Masa dalam fitting room, air mata jatuh jugak. :( At lease nobody can see me.

Then, settle. Kami tawaf lagi PKNS, cari jubah ayah pulak. Jumpa satu kedai, yang ayah berkenan sangat-sangat jubah nya. Tapi saiz pulak takde. So, cari punya cari jumpa la yang lagi cun, orang kedai tu cakap jubah Imam Muda selalu pakai. Tak ingat pulak ape namanya. Tapi jahitannya memang kemas, kain pun sedap, sejuk jer...setimpal dengan harganya. ;) and it really fit to ayah, terletak jer... hehe..

Abang bawak balik ayah dulu sebab takut dia tak larat. Adik pun ikut sama, maklum la, mak buyung pun tak larat nak jalan jugak. huhuu.. Yang tinggal my fiance, kakak, abg ipar dan anak buah. We continue hunting for jubah. Tapi yang sedihnya baju untuk my fiance takde. Baju yang jual tu banyak jer..tapi satu pun takde yang dia berkenan. Sabar jela. Susah yer nak cari baju yang sorang ni... Hmmm.... Nampaknya raya tahun ni pakai baju lama lagi. Se ingat saya dah dekat 5 tahun kot baju raya tu... Huhuhu... Kedekut ke hape ni??? huhu..

3 comments:

  1. selamat hari raya jugak....hehee

    ReplyDelete
  2. dear, i dah pos kad u..then ingat nak tnye full name u br pos, tapi rupanya my officemate dah amek semua kad n poskan..so ur card tu ade alamat je without name. i harap selamat sampai..nanti dah dapat kad let me know k..

    ReplyDelete